L-TEANINA 10 g Powiększ do pełnego rozmiaru

L-TEANINA 10 g

L-teanina w połączeniu z kofeiną znacząco poprawia procesy kognitywne.L-teanina działa uspokajająco, relaksująco, pozwala odzyskać wewnętrzny spokój. Indukuje powstawanie mózgowych fal alfa, które są wyznacznikiem relaksacji

Więcej szczegółów

2 dostępnych

Ostatnie egzemplarze!

29,99 zł

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również ...

WSTĘP

L-Teanina (5-etyloglutamid) jest aminokwasem bądź kwasem glutaminowym, a właściwie raczej jego analogiem głównie znajdującym się w herbacie (Camellia sinensis). Bardziej specyficznie, związek ten nazywa się L-teaniną, jako, ze jest ona (L)-aminokwasem. L-teanina jest aminokwasem, który generalnie nie występuje w dostarczanej, codziennej diecie. L- teanina posiada strukturalne podobieństwo do glutaminianu oraz  obydwu aminokwasów, których źródłem pochodzenia jest glutamina(w tym także GABA), natomiast sama w sobie wykazuje właściwości sedatywne. Teanina jest badana pod katem potencjalnej redukcji psychicznego oraz fizycznego stresu, napięcia, poprawy procesów kognitywnych, oraz zdolności poprawy nastroju. L-teanina wykazuje właściwości relaksacyjne, wiążące się ze wzmożoną generacją mózgowych fal alfa.

WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE

Wzór strukturalny:

L-teanina wzór strukturalny

Nazwa zwyczajowa:
L-teanina, L-Theanine, Suntheanine, Theanin
Nazwa systematyczna:
2-amino-5-(ethylamino)-5-oxopentanoic acid (IUPAC)
Wzór sumaryczny:
C7H14N2O3
Masa cząsteczkowa:
174.20 g/mol
Numer CAS:
3081-61-6
PubChem:
CID 228398
SMILES: OC([C@@H](N)CCC(NCC)=O)=O

HISTORIA ODKRYCIA ZWIĄZKU
L-teanina występuje w liściach Camelia sinenchis w ilości 0,9-3,1% suchej masy liści
. Związek ten występuje ponadto w rodzajach C.japonica oraz C.sasanqua, ponadto w grzybach Xerocomus radius[6]. Najbardziej znanym źródłem teaniny jest zielona herbata. L-teanina została odkryta w 1949 r.(1,2) jako składnik zielonej herbaty i została dopuszczona w 1964 r. do nieograniczonego zastosowania we wszystkich produktach żywnościowych, wliczając w to czekolady, napoje, oraz herbaty ziołowe za wyjątkiem herbat przeznaczonych do spożycia przez dzieci. L-teanina jest stosowana jako dodatek smakowy oraz zapachowy wzmacniający walory smakowe zielonej herbaty oraz innych produktów (4). W roku 1950 w laboratoriach Kyoto skutecznie wyizolowano L-teaninę z liści gyokuru(3,4), posiadających bardzo wysoka zawartość L-teaniny. Teanina jest analogiem kwasu glutaminowego oraz L-glutaminy, wykazującym zdolność przekraczania bariery krew-mózg(5). Jest ona sprzedawana w USA jako suplement diety, gdzie jest klasyfikowana przez FDA (Food and Drug Administration) i jest generalnie klasyfikowana jako bezpieczny (GRAS) składnik. Ostatnie badania sponsorowane przez firmę Unilever, wykazały, ze mniejsze dawki teaniny, zawarte w filiżance herbaty, indukują zmiany mózgowych fal alfa, co wykazano w badaniach EEG(9). Indukcja tych fal, wpływa na wejście w stan relaksacji.

WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOLOGICZNE
Teanina, będąc związkiem zdolnym do przekroczenia bariery krew-mózg, wykazuje właściwości psychoaktywne(10). Teanina była szeroko badana pod kątem możliwej redukcji psychicznego oraz fizycznego stresu(11), poprawy procesów kognitywnych(12), oraz zdolności poprawy nastroju, gdy jest koadministrowana wraz z kofeiną(13,14,15,16,17,18). Pomimo jej strukturalnego podobieństwa do neuroprzekaźnika pobudzającego-glutaminianu, teanina wykazuje słabe powinowactwo w stosunku do postsynaptycznych receptorów glutaminergicznych(19). Teanina raczej wykazuje zdolności do zwiększania stężenia we wszystkich strukturach ośrodkowego układu nerwowego, podstawowego neuroprzekaźnika hamującego –GABA. Ponadto wykazuje zdolność podnoszenia stężęnia dopaminy wykazując nieznaczne powinowactwo do receptorów: AMPA, kainowych oraz NMDA(20). Jej wpływ na poziom mózgowej serotoniny jest obecnie w świetle badań naukowych- wykazano wzrost jej stężenia w pewnych strukturach mózgu, przy jednoczesnym jej spadku w innych strukturach(21,5).Wykazano także, ze dożylne podawanie L-teaniny myszom, z wywołanym nadciśnieniem, spowodowało znaczne obniżenie stężenie 5-hydroksyindoli w mózgu(22). Badacze spekulują, czy teanina może hamować ekscytotoksyczny wpływ kwasu glutaminowego(20). Jak uprzednio wspomniano, teanina wywołuje także generowanie mózgowych fal alfa(10). Wykazano, ze teanina wykazuje zmniejszenie poziomu lęku, nasilenie wywoływania mózgowych fal alfa, oraz poprawę jakości snu u pacjentów cierpiących na ADHD(25,26,11,27) Kombinacja kofeiny oraz l-teaniny wykazała poprawę czasu pojedynczej reakcji, wzrost szybkości roboczej pamięci numerycznej oraz poprawę zdolność weryfikacji sentencjonalnej(28,13,15,29). Specyficzne właściwości teaniny podkreśla fakt, że niektóre z przedsiębiorstw zajmujących się produkcja napojów reklamują teaninę jako komponent poprawiający zdolność skupienia oraz koncentracji(8), podczas gdy inne reklamują jej właściwości jako relaksujące oraz zmniejszające poziom lęku(7)
WŁAŚCIWOŚCI FARMAKOKINETYCZNE
Odnotowano, że proces metabolizmu teaniny zachodzi w nerkach na drodze fosforylacji. Teanina doskonale przekracza granicę krew-mózg, zarówno po podaniu dożylnym, jak i doustnym. Jej stężenie wzrasta w tkance ośrodkowego układu nerwowego. Po podaniu doustnym, teanina osiąga struktury ośrodkowego układu nerwowego w okresie 1 h, a następnie w ciągu kolejnych 5 godzin, jej stężenie w tychże obszarach sukcesywnie wzrasta. Po 24 godzinach od zażycia nie odnotowano obecności teaniny w mózgu.

DAWKOWANIE I BEZPIECZEŃSTWO
DAWKOWANIE
L-teaninę stosuję się w dawkach 100-200 mg dziennie.

BEZPIECZEŃSTWO
L-Teanina jest klasyfikowana jako bezpieczny składnik.

 

BIBLIOGRAFIA

1.) Orihara, Yutaka; Furuya, Tsutomu (1990). "Production of theanine and other γ-glutamyl derivatives by Camellia sinensis cultured cells". Plant Cell Reports 9 (2): 65–8. doi:10.1007/BF00231550.
2.)Keenan, Emma K.; Finnie, Mike D.A.; Jones, Paul S.; Rogers, Peter J.; Priestley, Caroline M. (2011). "How much theanine in a cup of tea? Effects of tea type and method of preparation". Food Chemistry 125 (2): 588–94. doi:10.1016/j.foodchem.2010.08.071.
3.) Casimir, J.; Jadot, J.; Renard, M. (1960). "Séparation et caractérisation de la N-éthyl-γ-glutamine à partir de Xerocomus badius" [Separation and characterization of N-ethyl-gamma-glutamine from Xerocomus badius]. Biochimica et Biophysica Acta (in French) 39 (3): 462–8. doi:10.1016/0006-3002(60)90199-2. PMID 13808157.
4.)"L-theanine". Retrieved 2013-01-01.
5.) a b Yokogoshi, Hidehiko; Kobayashi, Miki; Mochizuki, Mikiko; Terashima, Takehiko (1998). "Effect of theanine, r-glutamylethylamide, on brain monoamines and striatal dopamine release in conscious rats". Neurochemical Research 23 (5): 667–73. doi:10.1023/A:1022490806093. PMID 9566605.
6.)"FDA confirms GRAS status of Suntheanine". NutraIngredients-USA.com. March 22, 2007.
7.)a b c d Ritsner, Michael S.; Miodownik, Chanoch; Ratner, Yael; Shleifer, Tatyana; Mar, Maria; Pintov, Leonid; Lerner, Vladimir (2011). "L-Theanine Relieves Positive, Activation, and Anxiety Symptoms in Patients with Schizophrenia and Schizoaffective Disorder". The Journal of Clinical Psychiatry 72 (1): 34–42. doi:10.4088/JCP.09m05324gre. PMID 21208586.
8.) a b Roan, Shari (May 17, 2009). "L-theanine: New drinks promise focus, but more research attention needed". Chicago Tribune.
9.)Nobre, AC; Rao, A; Owen, GN (2008). "L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state". Asia Pacific journal of clinical nutrition. 17 Suppl 1: 167–8. PMID 18296328.
10.) a b Gomez-Ramirez, Manuel; Higgins, Beth A.; Rycroft, Jane A.; Owen, Gail N.; Mahoney, Jeannette; Shpaner, Marina; Foxe, John J. (2007). "The Deployment of Intersensory Selective Attention". Clinical Neuropharmacology 30 (1): 25–38. doi:10.1097/01.WNF.0000240940.13876.17. PMID 17272967.
11.) a b Kimura, Kenta; Ozeki, Makoto; Juneja, Lekh Raj; Ohira, Hideki (2007). "L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses". Biological Psychology 74 (1): 39–45. doi:10.1016/j.biopsycho.2006.06.006. PMID 16930802.
12.) Park, Sang-Ki; Jung, In-Chul; Lee, Won Kyung; Lee, Young Sun; Park, Hyoung Kook; Go, Hyo Jin; Kim, Kiseong; Lim, Nam Kyoo et al. (2011). "A Combination of Green Tea Extract andl-Theanine Improves Memory and Attention in Subjects with Mild Cognitive Impairment: A Double-Blind Placebo-Controlled Study". Journal of Medicinal Food 14 (4): 334–43. doi:10.1089/jmf.2009.1374. PMID 21303262.
13.) a b Haskell, Crystal F.; Kennedy, David O.; Milne, Anthea L.; Wesnes, Keith A.; Scholey, Andrew B. (2008). "The effects of l-theanine, caffeine and their combination on cognition and mood". Biological Psychology 77 (2): 113–22. doi:10.1016/j.biopsycho.2007.09.008. PMID 18006208.
14.) Raloff, Janet (September 29, 2007). "Distracted? Tea might help your focus". Science News 172 (13): 206. doi:10.1002/scin.2007.5591721319. "John J. Foxe of the Nathan S. Kline Institute for Psychiatric Research in Orangeburg, N.Y., and his colleagues recruited 16 people for tests of attentiveness on four days. Before testing, each individual drank a glass of water. On 3 days, the drink was spiked with 100 milligrams of theanine, 60 mg of caffeine, or both. The theanine dose was equivalent to that in 4 to 5 cups of tea, and the caffeine translated to about 2.5 cups of tea. In the difficult tests, participants watched a computer screen and pressed a button when a designated shape appeared on the side of a busy visual field to which an arrow had previously pointed. Participants' accuracy differed little between days when they got water alone or with only one additive. Accuracy improved dramatically, however, on the day that they got the theanine-caffeine combination. The attention benefit lasted throughout the 3 hours of testing."
15.) a b Owen, Gail N.; Parnell, Holly; De Bruin, Eveline A.; Rycroft, Jane A. (2008). "The combined effects of L-theanine and caffeine on cognitive performance and mood". Nutritional Neuroscience 11 (4): 193–8. doi:10.1179/147683008X301513. PMID 18681988.
16.) Einöther, Suzanne J.L.; Martens, Vanessa E.G.; Rycroft, Jane A.; De Bruin, Eveline A. (2010). "L-Theanine and caffeine improve task switching but not intersensory attention or subjective alertness". Appetite 54 (2): 406–9. doi:10.1016/j.appet.2010.01.003. PMID 20079786.
17.) Giesbrecht, T.; Rycroft, J.A.; Rowson, M.J.; De Bruin, E.A. (2010). "The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness". Nutritional Neuroscience 13 (6): 283–90. doi:10.1179/147683010X12611460764840. PMID 21040626.
18.) Kelly, Simon P.; Gomez-Ramirez, Manuel; Montesi, Jennifer L.; Foxe, John J. (2008). "L-theanine and caffeine in combination affect human cognition as evidenced by oscillatory alpha-band activity and attention task performance". The Journal of Nutrition 138 (8): 1572S–1577S. PMID 18641209.
19.) Kakuda, Takami; Nozawa, Ayumu; Sugimoto, Akio; Niino, Hitoshi (2002). "Inhibition by Theanine of Binding of [3H]AMPA, [3H]Kainate, and [3H]MDL 105,519 to Glutamate Receptors". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 66 (12): 2683–6. doi:10.1271/bbb.66.2683. PMID 12596867.
20.) a b Nathan, Pradeep; Lu, Kristy; Gray, M.; Oliver, C. (2006). "The Neuropharmacology of L-Theanine(N-Ethyl-L-Glutamine)". Journal of Herbal Pharmacotherapy 6 (2): 21–30. doi:10.1300/J157v06n02_02. PMID 17182482.
21.) Yokogoshi, Hidehiko; Mochizuki, Mikiko; Saitoh, Kotomi (1998). "Theanine-induced Reduction of Brain Serotonin Concentration in Rats". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 62 (4): 816–7. doi:10.1271/bbb.62.816. PMID 9614715.
22.) Yokogoshi, Hidehiko; Kato, Yukiko; Sagesaka, Yuko M.; Takihara-Matsuura, Takanobu; Kakuda, Takami; Takeuchi, Naokazu (1995). "Reduction Effect of Theanine on Blood Pressure and Brain 5-Hydroxyindoles in Spontaneously Hypertensive Rats". Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry 59 (4): 615–8. doi:10.1271/bbb.59.615. PMID 7539642.
23.) a b Borzelleca, J.F.; Peters, D.; Hall, W. (2006). "A 13-week dietary toxicity and toxicokinetic study with l-theanine in rats". Food and Chemical Toxicology 44 (7): 1158–66. doi:10.1016/j.fct.2006.03.014. PMID 16759779.
24.) Egashira, Nobuaki; Ishigami, Noriko; Pu, Fengling; Mishima, Kenichi; Iwasaki, Katsunori; Orito, Kensuke; Oishi, Ryozo; Fujiwara, Michihiro (2008). "Theanine prevents memory impairment induced by repeated cerebral ischemia in rats". Phytotherapy Research 22 (1): 65–8. doi:10.1002/ptr.2261. PMID 17705146.
25.) a b Lyon, Michael R.; Kapoor, Mahendra P.; Juneja, Lekh R. (2011). "The effects of L-theanine (Suntheanine®) on objective sleep quality in boys with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD): a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial". Alternative Medicine Review 16 (4): 348–54. PMID 22214254.
26.) "L-Theanine".
27.) Kobayashi, Kanari; Nagato, Yukiko; Aoi, Nobuyuki; Juneja, Lekh Raj; Kim, Mujo; Yamamoto, Takehiko; Sugimoto, Sukeo (1998). "L-テアニンのヒトの脳波に及ぼす影響" [Effects of L-Theanine on the Release of α-Brain Waves in Human Volunteers]. Journal of the Agricultural Chemical Society of Japan (in Japanese) 72 (2): 153–7. doi:10.1271/nogeikagaku1924.72.153.
28.) Bryan, Janet (2008). "Psychological effects of dietary components of tea: Caffeine and L-theanine". Nutrition Reviews 66 (2): 82–90. doi:10.1111/j.1753-4887.2007.00011.x. PMID 18254874.
29.) Kelly, Simon P.; Gomez-Ramirez, Manuel; Montesi, Jennifer L.; Foxe, John J. (2008). "L-Theanine and Caffeine in Combination Affect Human Cognition as Evidenced by Oscillatory alpha-Band Activity and Attention Task Performance". The Journal of Nutrition 138 (8): 1572S–1577S. PMID 18641209.

 Produkty zamieszczone na stronie nie posiadają atestów spożywczych na terenie Rzeczypospolitej Polski i zgodnie z powyższym, nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi.Dystrybutor nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe wykorzystanie produktów



NOWOŚCI

NOOPEPT już od 16,50zł/g

NAJTAŃSZA L-TEANINA W SIECI !!!

Każde zamówienie powyżej 100 zł wysyłka gratis !!!

Zamówienie powyżej 150 zł - 10g DMAE gratis !!!

Do każdego zamówienia NOOPEPTU miarka gratis!!!

Istnieje opcja wysyłki POSTE RESTANTE lub wysyłki na paczkomat !!!

Istnieje możliwość wysłania zamówienia za pobraniem (niezbędny kontak telefoniczny lub mailowy),

koszt wysłania zamówienia za pobraniem 25 zł !!!



Kontakt

Możesz również użyć jednej z pozostałych opcji: